Mooie leus om aandacht te trekken voor het bijzondere Groningse landschap ten noorden van de stad Groningen. In de regio heet Groningen: ‘Stad’.
In mijn vorige En route -brieven tekende en beschreef ik de sfeer van dit wierdenlandschap, de grote boerderijen, de uitbundige gewassen op de vruchtbare bodems daar.
Eenmaal over het Van Starkenborghkanaal, een hoofdverbinding voor binnenvaarttankers met de Randstad, bereik je de randen van ‘Stad’. Nog niet meteen de oude stad ; eerst loop je door het universiteitsgebied Zernike, genoemd naar de beroemde natuurkundige en Nobelprijswinnaar.
De rand van het oude centrum bereik je bij het Noorderpark. Dit stadspark is aangelegd na het slopen van de vestingmuren einde 19e eeuw. De parkvijvers zijn de oude vestinggracht. Het is een leuk park; in het zomerseizoen is er altijd wat te doen. Je kunt zomaar verzeild raken in manifestaties, muziek- en theatervoorstellingen.
Het historische centrum herken je onmiddellijk: grachten, aaneen gebouwde hoge oude pakhuizen van de internationale handel over zee. Ook de straatnamen benoemen de oude functie: Hoge der Aa, Lage der Aa. Hier eindigde de Drentsche Aa en was ooit een getijde-rivier waar schepen bij eb of vloed toch konden lossen aan hoge of lage kaden.
Erachter ligt het centrum: het begint onder meer met De A-kerk, de kerk van de schippers.
Laat het Pieterpad even los en kijk rond, zwerf wat door het compacte centrum. Bij het Groninger Museum of het NS-station kun je de route weer oppakken.
Loop eens de A- kerk, nu museum, binnen. De Korenmarkt, Turfmarkt, Grote Markt rijgen zich aaneen; karaktervolle pleinen, omringd door bonte architectuur uit alle eeuwen.
Daar wil je zijn, terrassen, leuke café’s; in de kleine zijstraatjes wemelt het van leuke winkeltjes. De Grote Markt met het Stadhuis, het Goudkantoor en de Martinikerk zijn stedelijke parels.
Je kunt natuurlijk de Martinitoren op, maar er is een alternatief: het Forum!
Dit is letterlijk een hoogtepunt.
Het gebouw zelf, gratis toegankelijk, is zó indrukwekkend, eigentijds met eet-en drinkgelegenheden, bioscoop, theater, bibliotheek. Er is een wirwar aan roltrappen. Je kunt je er de hele dag vermaken, voor jong en oud.
De laatste trap voert naar het dak en Groningen ligt aan je voeten.
Je kijkt op de Martinikerk en het Prinsenhof.
Ben je nog niet verzadigd, neem dan ook een kijkje in de hal van het kleurrijke Groninger Museum. Heb je meer tijd, bezoek dan het museum met haar prachtige zalen en tentoonstellingen. Verbaas je over dit verrassende gebouw.
Een mooi sluitstuk van je bezoek aan Groningen is ook het grote NS-stationsgebouw met het witte ‘Peerd van Ome Loeks’ ervoor.
In Groningen hebben ze er wat moois van gemaakt!
Met tekengroet,
Juliet
Comments